Android İşletim Sisteminde ROOT

root-android

Android Sisteminde Root

İOS’ta Jailbreak adı ile bilinen işlem Android’te ROOT olarak karşımıza çıkmaktadır. Root, Unix(Linux) işletim sistemlerinde yönetici yetkilerini tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Android’te de bir bakıma, aynı işlem yani yönetici yetkisi söz konusudur. Çünkü siz yönetici yetkilerini alarak işletim sisteminde bulunan sisteme ait yetkilerinizin olmadığı klasörlere girerek, yetkiniz dahilinde olmayan işlemler yapabiliyorsunuz.

Root işleminin(yetkisinin) fabrika çıkışlı olarak verilmemesinin en büyük sebepleri arasında, bilinçsiz olarak kullanıldığında cihazda geri dönüşü olmayan yazılımsal hatalara yol açmasıdır. Aynı zamanda donanımsal olarak performas hatalarından dolayı kalıcı hasarlara yol açması söz konusudur.

Root yetkinizi aldıktan sonra kendi özel Android sürümünüzü dahi hazırlamanız mümkündür. Örnek olarak Ara Yüzü değiştirerek kendinize özel fontlar tanımlayabilir birçok düzenleme yapabilirsiniz. Root işlemi ile yapabilecekleriniz arasında cihazınızın orijinal bazı sınırlandırmalarını kaldıra bilirsiniz, öyle ki cihazının performansını ciddi ölçüde arttıra bilirsiniz.

Root Nasıl Yapılır Adlı Makalemizi Okudunuz mu?

0
0
589 kez okundu

YORUM YAZIN