Android İşletim Sisteminde Uygulama Oluşturma

Çoğumuz cep telefonlarında veya tabletlerinde her gün kullandığı birçok program bulunmaktadır. Bu programlar sayesinde belki bir adresi öğreniriz belki bilinmeyen bir numaranın kime ait olduğunu öğrenebiliriz. Veya diğer kişilerle iletişim kurmamızı sağlayabiliriz.

Android-Home-Hub

Bu uygulamalar bizlere mesajlaşmak veya konuşmak gibi iletişim alanları sağlamaktadır. Peki, bu uygulamalar nasıl oluşur ve bizlerde bu uygulamalar gibi kendi uygulamalarımızı hazırlayabilir miyiz?

Android İşletim Sistemin Uygulama Oluşturma

Ellerimizden düşmeyen sürekli yanımızda taşıdığımız ve sorunlarımızı çözmekte yardımcı olan bu cihazların içerisindeki programları ve bunları oluşturmayı ne kadar biliyoruz?

Çoğumuz cep telefonlarında veya tabletlerinde her gün kullandığı birçok program bulunmaktadır. Bu programlar sayesinde belki bir adresi öğreniriz belki bilinmeyen bir numaranın kime ait olduğunu öğrenebiliriz. Veya diğer kişilerle iletişim kurmamızı sağlayabiliriz. Bu uygulamalar bizlere mesajlaşmak veya konuşmak gibi iletişim alanları sağlamaktadır. Peki, bu uygulamalar nasıl oluşur ve bizlerde bu uygulamalar gibi kendi uygulamalarımızı hazırlayabilir miyiz?

Bu sorunun cevabını bu makalemizde açıklamaktayız. Birçok kişi android dünyasına uygulamalar oluşturup bunların üzerinden ciddi paralar kazanmaktadır. Eğer sizde bir apk uygulaması tasarlamak istiyorsanız göstereceğimiz adımları ve tavsiyeleri dikkatle okumanızda yarar vardır.

1-Apk nedir?

Apk telefonlarımızın işlem görmesini sağlayan android işletim sisteminin bir dosya uzantısıdır. Apk’ları kişisel bilgisayarlarınızdaki exe uzantılı dosyalara benzetebilirsiniz. Bir exe dosyasının çalışma prensibi nasıldır ona değinmek istiyorum biraz ve apk ile benzer yapısını daha iyi anlayabilmemiz için. Bir exe dosyasına kişisel bilgisayarlarımızda çift tıkladığımızda exe dosyasının içinde kodlanmış programlar bilgisayarımıza yüklenir ve masaüstü veya belirttiğimiz bir yerde kısa yol oluşturur. Bu kısa yol ile uygulamayı çalıştırır ve kullanabilirsiniz. Apk uzantıları içinde aynı şeyi söylemek mümkündür. Apk dosyasını telefona yüklediğinizde ve çalıştırdığınızda apk dosyası içindeki kodlanmış programları telefonunuza yükler ve uygulamayı en iyi şekilde kullanmanızı sağlar.

2-Apk oluşturmak için neler gereklidir?

Öncelikle bir android programı oluşturmak için gerekli kodlama dillerine hâkim olmanız gerekmektedir. Bu konu hakkında internet üzerinde oldukça yararlı videolar ve makaleler mevcuttur. Bizim için gerekli olan dilin isi JAVA olduğunuz bilmemiz gerekir. Yazacağımız olan bu android programlarını oluşturmamıza yaran IDE’ler den biri olan Eclipse sizin için oldukça yararlı bir IDE programıdır. IDE ‘er programlarınız yazabileceğiniz ve bu tür programları geliştirebileceğiniz tümleşik geliştirme ortamıdır. İngilizcesi Integrated Development Environment olan IDE’ler den bizim işimize yarayacak olan Eclipse ile başlamak gerekir. Java programlama dili için en uygun IDE olan Eclipse’yi temin etmek için buradaki linkten ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Fakat şunu unutmamak gerekir ki bu çok önemlidir. Eclipse programını kurmadan önce sisteminize uygun jdk’ları yani Java geliştirme setini indirmeniz ve bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir. Sisteminize uygun jdk’ları yine Eclipse de olduğu gibi Java’nın kendi sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Gerekli olan tüm elemanları sağladığımıza göre artık bir android uygulamasını oluşturmaya hazırız.

3-Nasıl Android Projesi oluşturulur?

Eclipse uygulamasında Dosya-Yeni-Diğerleri adımlarını takip ederek Android Application Project kısmını seçiyoruz. Burada uygulamamıza ve program dosyalarının saklanacağı klasörlere isimleri verebiliriz. Burada en önemli nokta ise oluşturacağımız programın en alt hangi sürümde çalışabileceği ve hangi sürümde derleneceği seçimlerini dikkatli yapmamız gerekir. Gerekli ayarları ve isimleri verdikten sonra ilerleyerek uygulamamızın ikonunu ayarlayabilir. İnternette birçok ikon yaratma programı mevcuttur. Hayal gücünüze ve isteklerinize göre ikon yaratabilir ve buraya koyabilirsiniz.

Bu ayarları da hallettikten sonra proje sayfamıza gelmiş bulunmaktayız. Burada kodlamanın işin içine dâhil olduğu kısımdır. Burada oluşturduğunuz algoritmaları gereken kodlar ile oluşturduktan ve yazdıktan sonra yürüt butonundan Android Uygulamalarını seçtiğiniz takdirde yazdığınız kodlar sanal bir telefon üzerinde nasıl bir ekran görüntüsü vereceğiniz gösterir. Yazdığınız programın düzgün çalışıp çalışmadığını bu şekilde görebilirsiniz. Programınız düzgün çalışıyor ise işin kolay kısmına gelmiş bulunmaktasınız. Bundan sonra gerekli olan işlem bu proje dosyasını bir Apk uzantılı dosyaya çevirmek olacaktır.

4- Son Olarak Proje Dosyasını Nasıl Apk Uzantılı Bir Dosyaya Çevirebiliriz?

Oluşturduğumuz proje dosyasında yine Eclipse ortamında sağ tıklayarak Export yani çıkar seçeneğine tıklıyoruz. Daha sonra karşımıza çıkan sayfada Android klasörü içerisindeki Export Android Application seçeneğinin üstüne tıklıyoruz. Daha sonra Project kısmından hangi projeyi apk uzantısına çevirmek istiyorsak Browse sekmesini kullanarak seçebiliyoruz. Ve ilerliyoruz bir sonraki adımda karşımıza Keystore Selection sayfası gelecektir. Burada bir şifre oluşturmamız istenecektir. Biz ilk defa bir program yapacağımız için Create New Password seçeneğini tıklıyor ve şifremizi oluşturuyoruz.

Daha sonraki adımda en önemli olan kısmın Validity (years) kısmıdır. Yani uygulamanızın ne kadar geçerli olacağıdır. Buraya istediğini yıl kadar yazabilirsiniz. Gerekli alanları doldurduktan sonra İlerliyoruz ve son adımızı açıyoruz. İlk apk uzantılı dosyanızı oluşturmak üzeresiniz. Browse seçeneği ile nereye kaydedileceğini seçiyorsunuz ve Bitir İle Apk uzantılı dosyamızı başarılı bir şekilde oluşturuyorsunuz.

Umarız bu yolları kullanarak kullanışlı güzel ve eğlenceli uygulamalar oluşturursunuz. Benden size bir tavsiye kişi kendini geliştirdiği kadar var olur. Kendinizi sürekli geliştirmeyi unutmayın ve daima yeniliklere açık olun.

0
0
3511 kez okundu

Android İşletim Sisteminde Uygulama Oluşturma Hakkında Yorumlar

Yorum Yaz

  1. […] gerekli ayarlamaları yaparak kullanabilirsiniz. Programın kullanımıyla ilgili makalemize buradaki linkten […]

    0

    0

YORUM YAZIN